PRESS RELEASE

 

Paris, June 12th 2022

 

Gathered in Paris for the annual meeting of the European branches of the International Fellowship of Reconciliation (IFOR), representatives from Austria, England, Scotland, France, Germany, Italy, The Netherlands, Switzerland and Wales express their profound concern for the increasing of armament and military expenditures in response to the ongoing war fare.

History teaches that militaristic response leads to the increase of the armed conflict and that war is a disaster for humanity and for the entire planet. This attitude is dangerous and creates the illusionary assumption to maintain peace using the violence of weapons.

The war in Ukraine demonstrates once more that violence creates more violence and we need an efficient alternative way to transform conflict and ensure lasting peace. Active nonviolence is the alternative which can ensure a future for our community. We acknowledge the several nonviolent efforts by people in Ukraine as well as by those peacefully protesting against war in Russia and being jailed.

IFOR started in 1914 with an explicit commitment to refuse to engage in WWI. As members of IFOR we invite to learn from the past and support nonviolent resistance, dialogue, peace negotiations, civilian intervention, reconciliation process in order to de-escalate the violent conflict.

We stand in solidarity with those who refuse to engage in the war in Ukraine and in all other wars, and with those who object and look for protection in other countries.

 

We call on all European countries to work for peace, through nonviolence and not to search for peace through arms. We urge the European Union to genuinely pursue peace in practice and deeds. We need peace alliance not military alliance.

We extend our warm invitation as well to Church leaders and religious groups to expressively join efforts in supporting peace and refusing war.

We call on our governments to urgently engage in peace efforts and refrain from supporting the military system and the war through military expenditures, weapons production and trade.

In particular, one week ahead of the historical Conference which will take place in Vienna concerning the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW), we urge all remaining European countries to sign the UN Treaty, participate into the Vienna Conference at least as observer members and commit to free the world from this pending threaten to life on earth. 


Nederlands

PERSBERICHT IFOR (INTERNATIONAL FELLOWSHIP OF RECONCILIATION)

Parijs, 12 juni 2022

Bijeengekomen in Parijs voor de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese afdelingen van de International Fellowship of Reconciliation (IFOR), spreken vertegenwoordigers uit Oostenrijk, Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland en Wales hun diepe bezorgdheid uit over de toename van de bewapening en de militaire uitgaven als antwoord op de voortdurende oorlog.

De geschiedenis leert dat een militaristische reactie leidt tot een toename van het gewapende conflict en dat oorlog een ramp is voor de mensheid en voor de hele planeet. Deze houding is gevaarlijk en creëert de illusoire veronderstelling om vrede te handhaven met wapengeweld.

De oorlog in Oekraïne toont eens te meer aan dat geweld meer geweld creëert en dat we behoefte hebben aan een efficiënte alternatieve manier om conflicten te transformeren en blijvende vrede te verzekeren. Actieve geweldloosheid is het alternatief dat een toekomst voor onze gemeenschap kan verzekeren. Wij erkennen de diverse geweldloze inspanningen van mensen in Oekraïne alsook door hen die vreedzaam protesteerden tegen de oorlog in Rusland en gevangen werden gezet.

IFOR begon in 1914 met een uitdrukkelijke verbintenis om te weigeren deel te nemen aan WO I. Als leden van IFOR nodigen wij uit om van het verleden te leren en geweldloos verzet, dialoog, vredesonderhandelingen, burgerinterventie en verzoeningsproces om het gewelddadige conflict te de-escaleren.

Wij zijn solidair met hen die weigeren deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne en aan alle andere oorlogen, en met degenen die bezwaar maken en bescherming zoeken in andere landen.

Wij roepen alle Europese landen op te werken aan vrede, door middel van geweldloosheid, en niet naar vrede te zoeken door middel van wapens. Wij dringen er bij de Europese Unie op aan om in de praktijk en in daden werkelijk naar vrede te streven. Wij hebben een vredesalliantie nodig, geen militaire alliantie.

Wij nodigen ook kerkleiders en religieuze groeperingen van harte uit om zich uitdrukkelijk aan te sluiten om vrede te ondersteunen en oorlog te weigeren.

Wij doen een beroep op onze regeringen om zich dringend in te zetten voor de vrede en af te zien van het steunen van het militaire systeem en de oorlog door militaire uitgaven, wapenproductie en handel.

In het bijzonder één week voor de historische Conferentie die in Wenen zal plaatsvinden over het

VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens (TPNW), dringen wij er bij alle overblijvende Europese landen op aan het VN-Verdrag te ondertekenen, ten minste als waarnemers aan de Conferentie van Wenen deel te nemen en zich ertoe te verbinden de wereld te bevrijden van deze op handen zijnde bedreiging voor het leven op aarde.


Comment